MUP zadovoljan raspravom u Europskom parlamentu o proširenju schengenskog prostora

MUP
MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je izrazilo zadovoljstvo raspravom u Europskom parlamentu o proširenju schengenskog prostora na Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku, ističući da su obuhvaćanje Hrvatske u toj raspravi inicirali upravo hrvatski zastupnici u suradnji s MUP-om.

“Posebno pozdravljamo ohrabrujuće poruke koje je uputio povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos. Izrazivši jasnu podršku proširenju schengenskog prostora i optimizam u donošenje odgovarajuće političke odluke Vijeća, potvrdio je poruku koju je uputio i tijekom posjeta Republici Hrvatskoj i razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem početkom listopada ove godine. Pritom je ukazao na izravnu poveznicu između odluke o proširenju schengenskog prostora i jačanja sigurnosti Europske unije te zajamčio kontinuiranu podršku Europske komisije u provedbi preostalih evaluacija kao i u nastojanjima Republike Hrvatske da ispuni preostale uvjete i osigura punu primjenu schengenske pravne stečevine”, ističu u MUP-u.

Dodaju i da je rasprava u Europskom parlamentu potvrda napora koje je MUP proteklih mjeseci uložilo u definiranje i izražavanje jasnih stajališta na sastancima Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove kao i u jačanje suradnje s povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, Glavnom upravom za unutarnje poslove u Europskoj komisiji, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

“Ohrabruje i činjenica da je u obraćanju povjerenika Avramopoulosa kao i u intervencijama hrvatskih zastupnika tijekom rasprave u Europskom parlamentu prepoznato i podržano zalaganje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za primjenu novih informacijskih sustava kao što su sustav ulaza i izlaza i europski sustav za informacije i autorizaciju putovanja u Republici Hrvatskoj od samoga početka njihove operativne provedbe, što je od iznimne važnosti za učinkovitu zaštitu vanjske granice Europske unije”, navode u MUP-u.

Podsjećaju da su pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru i eurozoni strateški ciljevi Vlade te da je MUP odlučan do kraja 2018. ispuniti sve preostale preporuke u pojedinim područjima primjene schengenske pravne stečevine kako bi opravdalo što skorije donošenje političke odluke Vijeća EU-a o članstvu Hrvatske u schengenskom prostoru.

Post Author: Dubravko Šopar