Nacionalni park BRIJUNI

Brijuni su smješteni uz jugozapadnu obalu Istre i sastoje se od 14 prekrasnih otoka: Veliki Brijun, Mali Brijun, Sv. Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinić, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti otok (Madona), Vrsar, Sv. Jerolim i Kozada.

Dužina obalne linije svih otoka iznosi čak 46,8 km, a najrazvedeniji otoci su Veliki Brijun (25,9 km) i Mali Brijun (8,3 km).

 

Obale otoka su niske i kamenite, a u nekim uvalama ima šljunka i pijeska.

Brijune karakterizira velika biološka raznolikost zahvaljujući geografskom položaju, geološkoj podlozi i geomorfologiji, raznolikosti staništa i otočnoj izoliranosti.

Biljni svijet čini preko 400 biljnih vrsta, dok faunu čine mnogobrojne autohtone i alohtone životinjske vrste.

Na otoku je moguće vidjeti zečeve, muflone, čigre, divlje patke, ptice selice i mnoge druge životinjske vrste.

Osim prostranih travnjaka, parkova i šuma na otoku su pronađene vrste biljaka koje su uvrštene u skupinu posebno ugroženih vrsti u Istri kao što su morska makovica, divlji krastavac i dr.), na otočju su dosta zastupljene i normalno se razvijaju.

Brijunsko otočje osim svoje ljepote, poznato je i po dugogodišnjoj aktivnosti Josipa Broza Tita, predsjednika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Prvi put posjetio je Brijune 1947. godine, a Bijela vila bila je njegova službena rezidencija. Tito je na Brijunima boravio prosječno od četiri do šest mjeseci godišnje, a omiljena boravišta bili su mu otoci Veliki Brijun i Vanga.

U njegovo vrijeme Brijuni su bili jedno od utjecajnih središta svjetske politike.

Zalagao za zaštitu šuma, uređenje parkova, uzgoj i naseljavanje životinja, istraživanje i konzerviranje spomenika te uređenje hotelskih objekata. Zahvaljujući upravo ovom izboru, Brijuni su očuvali i postali privlačni domaćim i stranim turistima.

 

Osim turističkih posjeta Nacionalnom parku, mnogi se na Brijunima odluče organizirati vjenčanje, poslovne kongrese, Team buildinge i druge događaje.

Za obilazak prekrasnih Brijuna postoji nekoliko poučnih staza:

Poučna staza Zelenikovac,

Podvodna staza Verige,

Staza dobrih vibracija,

Staza vidikovaca i

13 km duga biciklistička staza.

Post Author: Matea Ružić