Navike otkrivaju ovisnost

Ponekad je kratak put od toga da nam nešto pomaže riješiti se boli, do toga da bez istog ne možemo živjeti.

Neka istraživanja pokazuju da je 10 posto korisnika ovisno o Twitteru ili Facebooku, prenosi Živim.hr. Ovisnost o smarthphoneu nije do kraja istražena ni dokazana, no ako se od njega ne možete razdvojiti ni dok pričate s nekim uživo, vjerojatno vam njegovo korištenje postaje ovisnost. To može biti jedan od odgovora na pitanje zašto većina nas krene odgovarati na poruku desetak sekundi nakon što čuje ton obavijesti.

Shopping je navika koju često ljudi sa smješkom okarakteriziraju kao svoju ovisnost, no ako često nekontrolirano kupujemo ono što nam zapravno ne treba, vrijeme je da se ozbiljno zabrinemo. Čokolada, kava i ostale namirnice koje nam zaslađuju život ne moraju nužno biti štetne. Ipak, kako ne bismo postali ovisni o njima, dobro je s vremena na vrijeme izbaciti ih svakodnevice i testirati tako stanje vlastitog organizma.

Kockanje, poput sportskog klađenja, može izgledati kao bezazlena i ne preskupa razonoda, no mnoge životne priče bivših i sadašnjih ovisnika (o klađenju ili bilo čemu drugome) pokazuju da opreza nikad nije previše. Stoga, moramo paziti da za izvorima zabave i razonode posežemo odmjereno. U protivnom, čak i nešto započeto promjena na bolje, može dugoročno negativno utjecati na naše zdravlje. Pretjerivanje u teretani samo je jedan od primjera.

Post Author: Dubravko Šopar