Online radionica: „Pričajmo o spolnom zdravlju“

Edukacijski centar Impress nastavlja s besplatnim edukativnim radionicama u sklopu 10. Dana zdravlja.


S obzirom da spolnost spada u osnovne ljudske potrebe i važan je dio života svih nas, ovaj put ćemo pričati o spolnom zdravlju. Izuzetno je važno educirati mlade o spolnom zdravlju, o načinima zaštite spolnog zdravlja, biologiji našeg reproduktivnog sustava, njegovoj građi, zaštiti i planiranju potomstva.

Predavačica ove radionice bila je Hana Škornjak, studentica 5.godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koordinatorica programa Zdravo sveučilište i edukatorica u projektu “THE Talk” posvećenom spolnom zdravlju mladih. Predavanje je bilo prilagođeno mladima od 15 do 25 godina.

Online radionica se održala 10. prosinca 2020. putem platforme Zoom, sudjelovalo je 18 sudionika koji su imali priliku postavljati konkretna pitanja o temi. Radionica se prenosila uživo i preko Facebook stranice udruge „Impress“ @udruga.impress.

 

Organizator online radionice je Udruga „IMPRESS“ s desetogodišnjim iskustvom direktnog rada s mladima. Više informacija možete pronaći na linku www.udruga-impress.hr.

Zdravlje našeg spolnog sustava je presudno za našu plodnost, stoga je vrlo važno prvenstveno upoznati se s anatomijom muškog i ženskog reproduktivnog sustava. Predavačica Hana je objasnila koje su razlike te kako ulaskom u pubertet dječaci i djevojčice prolaze kroz niz promjena kroz koje tijelo djeteta postaje tijelo odrasle osobe koje je zrelo za reprodukciju. Menstrualni ciklus, plodni dani, trudnoća, poremećaji u ciklusu, spolno prenosive bolesti i infekcije, samo su neke od tema koje je Hana obuhvatila, a istaknula je kako je ključno preventivno djelovati te je ohrabrila mlade djevojke da odu na pregled kod ginekologa zbog informiranja, sprječavanja, ranog otkrivanja, odnosno pravovremenog liječenja eventualnih bolesti, a dečke je isto savjetovala ako primjete nekakve promjene na spolnim organima, da razmisle o posjetu liječniku ili školskom liječniku.

Predavanje je bilo izuzetno korisno za sve, a pogotovo za mlade osobe od 15 do 25 godine, koji se u toj dobi upoznaju sa svojom spolnošću te ulaze u prve spolne odnose. Predavačica Hana je tijekom predavanja objasnila sve što trebamo znati o spolnom zdravlju, a na kraju predavanja mladi su imali priliku utvrditi svoje znanje putem interaktivnog online kviza.

 

Snimku Zoom online radionice možete pogledati na sljedećem linku:  https://web.facebook.com/Udruga.Impress/videos/311943139961520

Post Author: Ronaldo Rovazdi