Petir u Portugalu predstavila hrvatska marijanska svetišta

Uoči današnje proslave stote obljetnice Gospina ukazanja u Fatimi, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u petak na konferenciji „Vjerski turizam i fatimski putovi“ u portugalskom gradu Viseu. Govoreći o mogućnostima i perspektivama razvoja vjerskog turizma u Hrvatskoj, Petir je predstavila hrvatska marijanska svetišta, priopćeno je iz njezina ureda.

Petir je rekla kako i hrvatski narod njeguje posebnu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, te istaknula kako se i u Hrvatskoj ove godine slavi jedna veoma važna i velika obljetnica i to u najstarijem hrvatskom svetištu sa sedam stoljetnom tradicijom – Trsatu, gdje se čudotvorna slika Gospe od Milosti nalazi već 650 godina.

Prisutne je upoznala i s povijesti nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke gdje se čuva kip crne Gospe – kraljice Hrvata, a koje je u protekloj godini, prema podacima Turističke zajednice posjetilo više od milijun posjetitelja. Govoreći o vjerskom turizmu u Mariji Bistrici, Petir se dotaknula i njegovanja starih zanata i marijanskog hodočasničkog puta te zaključila kako su u Mariji Bistrici tradicija i vjera spojene na izniman način koji doprinosi lokalnom razvoju, a identitet cijele općine gradi se upravo na svetištu.

Priča o slavnoj pobjedi nad Turcima pripisanoj Gospi Sinjskoj i alci koja se u Sinju već tristo godina trči upravo Gospi na čast izazvala je posebno zanimanje prisutnih, a nikoga nije ostavila ravnodušnim ni povijest svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu, posebnom s obzirom na uništenje aljmaške crkve u Domovinskom ratu.

Sudionici su sa zanimanjem slušali kako je Gospa hrvatski narod kroz njegovu dugu povijest očuvala i spasila od brojnih nedaća i neprijatelja, a dokaz posebne pobožnosti koju hrvatski narod njeguje prema Majci Božjoj su i 1162 vjerska objekta i osam katedrala posvećeni upravo njoj. Tijekom izlaganja zastupnice Petir prikazane su i fotografije hrvatskih marijanskih svetišta, katedrala i crkava posvećenih Majci Božjoj te procesija na Veliku Gospu kada hrvatski narod preplavljuje marijanska svetišta, navodi se u priopćenju.

„Hrvatska nije samo sunce i more, već zemlja bogate sakralne baštine“, kazala je Petir te istaknula kako je vjerski turizam u Hrvatskoj još u razvoju, no kako on turistima daje duhovnu dimenziju. Istovremeno, vjerski turizam otvara mogućnosti za život lokalnog stanovništva te može biti pokretač za razvoj poduzetništva, ugostiteljstva, otvaranje novih radnih mjesta. No, kako ističe Petir, on nikada ne smije sam sebi biti svrha te u svom razvoju zanemariti upravo tu duhovnu dimenziju koja mu daje smisao. „Smatram da je od iznimne važnosti da lokalne vlasti blisko surađuju s crkvenim vlastima i da se projekti razvijaju u sinergiji jer uz doprinos lokalnom razvoju, moramo očuvati sakralnu baštinu i vjersku tradiciju hrvatskoga naroda“, zaključila je Petir.

Na poziv portugalskog zastupnika Fernanda Ruasa, Petir je s kolegama iz Portugala, Španjolske i Litve, članovima radne grupe za Put sv. Jakova i ostale europske kulturne rute, tijekom poslijepodneva prohodala kratku rutu portugalskog dijela Puta sv. Jakova, a danas je sudjelovala na svečanoj svetoj misi koju je u svetištu Gospe Fatimske predvodio papa Franjo. Papa je tom prigodom svetima proglasio dvoje malih vidjelaca, brata i sestru Francisca i Jacintu Marto.

Post Author: Dubravko Šopar