PODRŠKA NA PORODU

Podrška na porodu je vrlo važna za ženu. Žena podršku može pronaći u primalji, ali i u suprugu. Ako je podrška suprug, o tome da li olakšava porod ili ne ovisi o mnogim čimbenicima. Ovisi o odnosu između supružnika, njihovom razumijevanju, te njihovoj bliskosti.

Također ovisi o pripremljenosti supruga, o tome kako podnosi krv, da li je gadljiv, o tome da li je spreman na takvo što. Smatram da supruga na to treba pripremiti, približiti mu stvarnost poroda što je više moguće raznim video uradcima, slikama itd. Suprug treba proći kroz određeni tečaj da nauči kako se ponašati, kako se odnositi prema supruzi za vrijeme poroda, što napraviti ako mu dođe zlo. I kad sve to prođe, tada je suprug spreman biti podrška svojoj supruzi za vrijeme poroda. Primalji takav dobro pripremljen suprug  je od velike pomoći. Žena se tada osjeća sigurnom, manje uplašenom te na neki način zaštićeno. Takvo iskustvo pridonosi boljem odnosu te povezanosti i bliskosti između dvoje supružnika.

Danas/sutra za vrijeme mog poroda želim svog supruga uz sebe. To želim zbog sigurnosti sebe i svog djeteta, te smatram da žene dožive manje neugodna iskustva ako imaju pratnju uz sebe.  Također vjerujem da će nam to iskustvo zauvijek ostati u, nadam se, lijepom sjećanju.

Porod je jedno od najvažnijih životnih iskustava jer se rađa novi život, dolazi novo malo biće na svijet koje će odrastati u bezbrižnoj ljubavi oca i majke koji oboje imaju veliku ulogu u životu djeteta, te baš zbog toga je bitno da otac bude tu uz majku u tako bitnom trenutku i da joj bude podrška i oslonac na putovanju koje im je objema nepoznato i novo.

Autor teksta: Sara Ileković, medicinska sestra

Post Author: Matea Ružić