Uskoro: popuštanje mjera

Stožer civilne zaštite najavio je popuštanje mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Od ponedjeljka s radom kreću trgovine (osim onih u sklopu shopping centara) te obrti uslužnih djelatnosti u kojima nema bliskog kontakta klijenta sa davateljem usluge. Početkom sljedećeg tjedna također se pokreće javni i prigradski prijevoz, na kopnu. Morem će ploviti katamarani, za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. S radom uskoro počinju i kulturne ustanove: knjižnice, knjižare, muzeji i galerije. Sportašima će biti dozvoljeno trenirati.

Druga faza popuštanja mjera kojima trebala bi početi prvog ponedjeljka u svibnju. Tada bi s radom trebao započeti javni i privatni zdravstveni sustav. Istog dana vrata svojih obrta otvorit će: frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri.

Okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, postat će dozvoljeno u ponedjeljak (11. svibnja). Preduvjet će i dalje biti pridržavanje socijalne distance od 2 metra. Djeca od 1. do 4. razreda također će početi ići u školu za nešto manje od 3 tjedna, kao i djeca s teškoćama u razvoju. Sredinom svibnja vježbe i praksu će imati studenti na fakultetima. Otvoren će biti domaći zračni promet te kopneni prijevoz između županija. Osim toga, s radom će započeti i kafići koji imaju terase.

Post Author: Dubravko Šopar