Drugi sastanak radne skupine za RPM BBŽ

RPM BBŽ
RPM BBŽ

U sklopu projekta „Izrada programa za mlade u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za razdoblje 2018. – 2020. godine“ održan je drugi sastanak Radne skupine za izradu Programa, na kojemu je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Bjelovarsko-bilogorska županija provodi projekt „Izrada programa za mlade u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za razdoblje 2018. – 2020. godine“, u sklopu kojeg su u svakom gradu naše županije najprije održani Okrugli stolovi o problemima, potrebama i potencijalima mladih, gdje su svi zainteresirani imali prilike uključiti se u Radnu skupinu za izradu Programa za mlade.

Tako je na sastancima Radne skupine za izradu Programa za mlade usuglašeno pet programskih ciljeva:
1. Podupirati aktivizam mladih i sudjelovanje u donošenju odluka
2. Unaprijediti kulturnu scenu mladih i provođenje slobodnog vremena
3. Razvijati kvalitetu socijalne i zdravstvene politike za mlade
4. Poticati zapošljavanje, samozapošljavanje i poduzetništvo mladih
5. Podupirati edukativne programe usmjerene prema mladima i svima koji rade s mladima

Inače, projekt „Izrada programa za mlade u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za razdoblje 2018.-2020. godine“ provodi se u partnerstvu sa Savezom za pravedno društvo, Bjelovarskim centrom za razvoj civilnoga društva i Centrom za civilne inicijative iz Zagreba. Projekt u kojem mladi odlučuju što je za njih bitno i koji su prioriteti vrijedan je 98.274,18 kuna, a financira se sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 55.360,00 kuna, dok Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancira s 42.194,18 kuna.

Cilj samog projekta je izraditi program za mlade, kako bi se osnažila njihova uloga u zajednici te poboljšala suradnja s jedinicama lokalne i područne samouprave, upravo kako bi se podigla kvaliteta života svih stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije, a najprije mladih.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, na samom početku sastanka naveo je sve aktivnosti koje Županija radi za boljitak mladih. Svakako jedna od bitnih stavki je i ulaganje od u školske ustanove putem europskih sredstava, ali i u samo znanje putem Centara izvrsnosti. Također, župan je naglasio kako je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od rijetkih koja i stipendira svoje studente, te na taj način olakšava njihovo školovanje.

„Ipak, najvažnije za mene i budućnost našeg kraja je da mladi ljudi vide svoju budućnost ovdje. Iako to ne bude pisalo u Programu, to je ono što je ključno i iznimno bitno. Mi sada želimo vidjeti što želite napraviti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koje su vaše ideje i upravo se zato i radi Program za mlade. Stoga, kada Program bude gotov, mi ćemo dio Programa staviti u naš proračun i dati potporu dijelu aktivnosti koje ste naveli, a koje mi možemo pratiti, tako da one zažive, a ne samo da budu na papiru. To će biti i ispit za vas, jer kada mi osiguramo sredstva netko to mora voditi, a mi očekujemo da to vode upravo mladi, naravno, uz našu potporu.“, poručio je Radnoj skupini župan Damir Bajs.

Post Author: Dubravko Šopar