Emocije

Ove srijede održala se radionica na temu Emocija u Udruzi Impress. U ovom članku ćemo vam predstaviti sadržaj te radionice.

Sve dok čovjek ne razumije svoje osjećaje, neće moći razumjeti ni samoga sebe ni drugog čovjeka ~ Zoran Milivojević, psihoterapeut

 Potrebno je razumjeti razliku između osjećaja, emocija, afekta i raspoloženja. Često se osjećaj i emocija izjednačavaju u svakodnevnoj komunikaciji, ali se oni zapravo razlikuju u svojoj definiciji.
Svaka emocija je osjećaj, ali nije svaki osjećaj emocija.

OSJEĆAJ  je subjektivno doživljavanje svijeta i sebe. Osjećaji prate naše opažanje, mišljenje, svijest, pažnju, pamćenje i psihomotoriku. Mogu biti ugodni i neugodni. Postoje tjelesni osjećaji (bol, svježina, umor, vrućina, hladnoća, glad, žeđ, mučnina, seksualna ugoda, seksualna napetost) i duševni osjećaji (emocije).

AFEKT je intenzivna, kratkotrajna i nagla, obično reaktivno izazvana emocija praćena uzbuđenjem. Postoji ekscitirani (mržnja, bijes, veselje) i depresivni afekt (tjeskoba, strah, žalost, briga).

RASPOLOŽENJE je osjećajno stanje dužeg trajanja. Ono je subjektivno (simptom). Postoji osnovno i promjenljivo raspoloženje.

EMOCIJE su afektivni psihički procesi koje karakteriziraju:

 1. Tjelesne promjene
 2. Izražajne promjene
 3. Subjektivni doživljaj

Ove tri karakteristike zovu se trijada emocionalnih reakcija.

 

Ističem da je desna strana mozga uspješnija u prepoznavanju i izražavanju emocija i u razumijevanju složenih odnosa koje se ne mogu prepoznati riječima.

 

Zašto su se emocije razvile kod ljudi? Koja je bila njihova važnost u prošlosti?

Postoji evolucijska važnost emocija. Charles Darwin napisao je „Izražavanje emocija kod čovjeka i životnja” te je otkrio da su emocije korisne organizmu za pripremu za adaptivno ponašanje i za interakciju kod socijalnih vrsta. Također, preteče ljudskih emocionalnih izraza možemo naći u životinjskom signaliziranju


Osnovne emocije (primarne, jednostavne) su sreća, tuga, strah, ljutnja, iznenađenje i gađenje.  Sekundarne (složene) emocije su malo složenije u svojoj ekspresiji. Primjeri sekundarnih emocija su ljubav, ljubomora, ponos, nježnost, mržnja itd.

Emocije prema hedonističkom tonu mogu biti ugodne i neugodne.

Jednostavne emocije su urođene i pojavljuju se u ranom razvojnom razdoblju. Nastaju brzo i spontano. Imaju univerzalnu facijalnu ekspresiju (što je otkrio Charles Darwin) i u različitim kulturama ih uzrokuju slični događaji. Osim kod ljudi, primjećene su i kod nekih vrsta životinja.

Složene emocije nisu urođene već se stječu iskustvom u životu, nemaju urođenu facijalnu ekspresiju već se različito izražavaju i u različitim ih kulturama uzrokuju ih različiti događaji.

Jedna od glavnih funkcija emocionalne ekspresije je komunikacija. Radi toga je za osobnu dobrobit važno razumjeti svoje i tuđe emocije i znati kako postupati u situacijama kada smo suočeni s tuđim emocijama, ali i u situacijama kada trebamo pokazati svoje emocije. Emocije su često u službi socijalnog povezivanja i interakcijske strategije.

 

Potrebno je i pojasniti biološku osnovu emocija, tj. povezanost hipotalamus – hipofiza – kora nadbubrežne žlijezde.

 • Kod emocija je aktiviran hipotalamus.
 • Daje naredbu hipofizi da počne izlučivati hormone za aktivaciju nadbubrežnih žlijezdi i gušterače i tako daje naredbu vegetativnom živčanom sustavu.
 • (kod npr. tuge aktiviran je parasimpatikus kako bi se očuvala energija)

(kod npr. straha aktiviran je simpatikus kako bi se organizam potaknuo na akciju napadni ili bježi)

 • Lučenje kortizola je konačni produkt i izraz aktivnosti osovine hipotalamus-hipofiza-kora nadbubrežne žlijezde.

 

Primjer jedne situacije te komponenata emocija i ponašanja u toj situaciji:

KAKO DOŽIVLJAVAMO EMOCIJE!

 • Hodamo ulicom i opazimo psa. SITUACIJA
 • Mislimo da će nas ugristi. KOGNITIVNA PROCJENA
 • Osjećamo strah. EMOCIONALNI DOŽIVLJAJ
 • Probuđen simpatikus. TJELESNE PROMJENE
 • Osjećamo drhtavicu i blijedi smo. IZRAŽAJ
 • Odlučimo pobjeći i počnemo trčati. PONAŠANJE

KOGNITIVNA PROCJENA – vjerovanje da smo u opasnosti!

Izražavanje emocija događa se kroz facijalnu ekspresiju, vokalnu ekspresiju te geste i poze. Razmislimo o tome kako nam emocije pomažu u svakodnevnom životu (njihovo prepoznavanje u gestama i tonu glasa osoba u našoj okolini). Bez razumijevanja emocija, i svojih i tuđih, ne bismo mogli efikasno komunicirati u socijalnim situacijama. Emocije su važne i za našu osobnu dobrobit, to da li ih izabiremo pokazivati ili potiskivati, kao i naša reakcija na emocije nama bliskih osoba ili drugih u našem socijalnom okruženju.

Pokušajte biti svjesniji svojih emocija i kako one prožimaju vašu svakodnevnu komunikaciju. Primjetite kad se s nekom osobom dublje povežete zbog zajedničke doživljene emocije kao i kako se osjećate kada netko primjeti vaše emocije i pruži vam podršku i razumijevanje.

Pozivamo vas na još jednu psihološku radionicu čija je tema ‘Samopouzdanje’ te se održava u Udruzi Impress u srijedu 30.09. u 18:00.

Svi koji žele sudjelovati su dobrodošli!

 

LITERATURA:

 • Bratko, D. (2017). Psihologija – udžbenik za gimnazije. Zagreb: Profil International
 • Hewstone, M. i Stroebe, W. (2001). Uvod u socijalnu psihologiju: Europske perspektive. Zagreb: Naklada Slap.

Post Author: Ana Marija Ević