EU smatra neprihvatljivim nedopušteno korištenje podataka korisnika Facebooka

Facebook

“Za Europsku komisiju nisu prihvatljivi nedopušteni pristup i zloporaba osobnih podataka korisnika Facebooka”, rekao je glasnogovornik Komisije Christian Wigand.

Facebook je u srijedu priznao da je podijelio osobne podatke 87 milijuna svojih korisnika s britanskom tvrtkom Cambridge Analytica.

Tvrtka je koristila te podatke, bez pristanka korisnika, kako bi pomogla američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u izbornoj kampanji 2016.

Wigand je rekao da je Facebookova objava u srijedu potvrdila da su europski korisnici pogođeni tim skandalom oko privatnosti podataka.

Facebook je rekao da su preuzeti podaci više od milijun korisnika iz Britanije, a Facebook Njemačka kazao je za agenciju dpa da je pogođeno do 310.000 korisnika u Njemačkoj.

Wigand je rekao da je kao odgovor na pismo europske povjerenice za pravosuđe Vere Jourove prošli tjedan, u kojemu je zatražila informacije o tom pitanju, Faceboook već pokazao spremnost za suradnju s Komisijom.

“Trenutačno smo u kontaktu kako bi dogovorili sastanke na visokoj razini idućih dana”, kazao je on.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg svjedočit će 11. travnja pred američkim Kongresom o ulozi Facebooka u skandalu u čijem je središtu tvrtka Cambridge Analytica koja je iskorištavala privatne podatke desetaka milijuna korisnika društvene mreže.

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio prikrivenom novinaru da su informacije o oko 50 milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u kampanji Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016.

Post Author: Dubravko Šopar