Međuvjerskim dijalogom do pomirbe i mirnog suživota – konferencija EPP-a

dijalog
dijalog

Uloga religije u europskim integracijama, migrantska kriza i njezine posljedice za društvo i kulturu i međuvjerski odnosi na jugoistoku Europe bile su glavne teme 20. konferencije EPP-a o međuvjerskom dijalogu, održane u četvrtak i petak u Zagrebu.

Jubilarna 20. konferencija Europske pučke stranke (EPP) “Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija” bila je posvećena temi “Od razumijevanja do suradnje – promicanje međuvjerskih susreta – ususret globalnim izazovima”.

Na skupu je istaknuto da se vjeru ne smije koristiti za poticanje mržnje i sukoba iz političkih interesa i zaključeno da međuvjerski dijalog nema alternative ako želimo pomirbu i miran suživot.

“Dijalog, istina, pravda i pomirenje”, istaknula je kao ključne riječi eurozastupnica Ivana Maletić, rezimirajući u petak raspravu na panelu o međuvjerskim odnosima u jugoistočnoj Europi.

Eurozastupnik Ivica Tolić ocijenio je da temeljna prepreka miru i pomirbi u jugoistočnoj Europi nisu različite vjere i nacionalizmi nego često mijenjanje granica i posezanje za tuđim prostorima te nestabilnost koja iz toga proizlazi, pod utjecajem raznih, stranih interesa.

Zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije kazao je da je temeljni uzrok problema u svijetu i na našem području u čovjeku i poručio da vjerski čelnici imaju veću odgovornost za dijalog i mir od političara i da moraju preuzeti odgovornost.

“Moramo biti ono što govorimo, prije svega kršćani”, kazao je.

“Dijalog nema alternative zato što je ljubav krajnji cilj na koji nas Bog poziva”, kazao je metropolit Porfirije, istaknuvši u svjetlu nadolazećih božićnih blagdana da je Krist došao kako bi nam podario nadu i dokazao da ima smisla boriti se za bližnjega.

Na otvaranju konferencije sudionicima su se obratili prva potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, hrvatski premijer Andrej Plenković i voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, dok su na panelima sudjelovali brojni hrvatski ministri, hrvatski i strani europski parlamentarci, stručnjaci i predstavnici vjerskih zajednica i vlada zemalja članica.

Među ostalima, govorili su rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić.

Post Author: Dubravko Šopar