Nagrada Karla Velikog francuskom predsjedniku Macronu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobitnik je Europske nagrade Karla Velikog za 2018., priopćio je u petak grad Aachen, u kojem se svakog proljeća ova nagrada dodjeljuje osobama koje se zalažu za jačanje europskog jedinstva.

“Glavna uprava Nagrade Karla Velikog ovu nagradu dodjeljuje francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu za njegovu viziju jedne nove Europe novog pokretanja europskog projekta, viziju nove europske suverenosti i suradnje naroda i nacija“, stoji u obrazloženju dodjele nagrade Karla Velikog za 2018.

U priopćenju se ističe i Macronova borba protiv „svake vrste nacionalizma i izolacionizma“, kao i zalaganje za prevladavanje europske krize.

Glasnogovornik Glavne uprave Nagrade Karla Velikog, Juergen Linden, objasnio je da su dva elementa bila odlučujuća u donošenju odluke da se nagrada dodijeli novom francuskom predsjedniku.

„S jedne strane je tu Macronova proeuropska predizborna kampanja, a s druge strane vrijedni impulsi za pokretanje rasprave o reformi Europske unije“, rekao je Linden. On je ukazao i na Macronovu inauguraciju kada je umjesto francuske intonirana europska himna.

Međunarodna nagrada Karla Velikog se od 1950. dodjeljuje u Aachenu, rodnom mjestu Karla Velikog, kojega se smatra prvim ujediniteljem europskog kontinenta.

Nagrada se dodjeljuje osobama koje su se, kako stoji u statutu nagrade, u „posebnoj mjeri založile za europsko jedinstvo i napredak“.

Među dosadašnjim dobitnicima su Angela Merkel, Martin Schulz, Papa Franjo, Papa Ivan Pavao II i Jean-Claude Juncker.

Post Author: Dubravko Šopar