Održana prva sjednica Savjeta za mlade

U utorak, 29. svibnja 2018. godine na konstituirajućoj sjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske tajnim glasovanjem iz reda predstavnika udruga mladih i za mlade, na mandat u trajanju dvije godine izabrana je predsjednica Savjeta, gđa Tanja Herceg iz udruge Impress, dok je zamjenica predsjednice Savjeta državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Margareta Mađerić.

Na konstituirajućoj sjednici Savjeta za mlade u Banskim dvorima sudjelovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Novoizabrana predsjednica Savjeta za mlade, gđa Tanja Herceg, preuzela je predsjedanje prvom sjednicom te na raspravu i glasovanje dala prijedlog Poslovnika o radu Savjeta za mlade koji je jednoglasno usvojen.

Savjet za mlade ključno je međuresorno savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske sastavljeno od 30 članova sa zadaćom sudjelovanja u razvoju javnih politika za mlade, čime su mladi dobili izravno pravo i obvezu savjetovanja Vlade RH.

U ostvarivanju svoje zadaće Savjet za mlade prati rad ministarstava i drugih tijela državne uprave u provedbi, praćenju i vrednovanju politika za mlade te daje mišljenja i preporuke u svojoj nadležnosti. Prati razvoj udruga mladih i za mlade te daje preporuke za unaprjeđenje njihova rada i sustava potpore kao i preporuke za razvoj politika za mlade na lokalnoj, područnoj (regionalnoj), nacionalnoj i europskoj razini.

Savjet također u okviru svojih dužnosti prati i reagira na pojavnosti u društvu od značaja za mlade te će biti uključen u radnu skupinu za izradu strateškog dokumenta Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2018. – 2024.

Vlada.gov.hr: „Želimo mladima omogućiti bolju startnu poziciju“, poručio je predsjednik Vlade na sjednici Savjeta za mlade.

(https://mdomsp.gov.hr)

Post Author: Dubravko Šopar