Sjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Sjednica je održana s ciljem promicanja svijesti i senzibilizacije društva na problematiku uznemiravanja na radnom mjestu.
„ Ovo je još jedan od doprinosa Povjerenstva za ravnopravnost spolova našoj lokalnoj zajednici u borbi za ravnopravnost spolova. Kao što znamo, uznemiravanje na radnom mjestu postalo je učestaliji problem i o njemu želimo javno progovoriti i zato smo odabrali tu temu. Mislim da uznemiravanje na radnom  mjestu ne prepoznajemo dovoljno i zato će ovakve sjednice puno pomoći građanima“, izjavila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije Ivana Pirin.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da naši zakoni definiraju što je spolno uznemiravanje te da  ono mora uvijek imati određeno negativno radno okruženje, povredu dostojanstva i mora biti neželjeno. Naglasila je i da su potrebna tri kumulativna uvjeta zbog čega bismo nešto nazvali spolnim uznemiravanjem na radnom  mjestu.

„Naši antidiskriminacijski zakoni kao što su Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o radu, gotovo na jednak način progovaraju o tim temama, ali i Kazneni zakon koji govori o uznemiravanju na radnom mjestu kao kaznenom djelu, pogotovo kada se radi o nadređenom prema podređenima. Nama se javljaju građanke. Do sada, u našoj praksi, nismo imali niti jednog muškarca koji je prijavio spolno uznemiravanje na radnom mjestu. Iz godine u godinu, broj pritužbi vezano za tržište rada raste. 52 % pritužbi bilo je u 2017.godini. Od toga 40-45 % odnosi se na spolno uznemiravanje na radnom mjestu. Javljaju se isključivo žene. Kada to usporedimo s diskriminacijom temeljem majčinstva, temeljem bračnog, obiteljskog statusa, staklenog stropa, jaza u plaćama, onda dolazimo do jednog iznimno teškog položaja žena danas na tržištu rada, njihovog straha za zadržavanjem radnog mjesta, pogotovo ako su jedine hraniteljice u obitelji. Često nam se anonimno javljaju što ograničava mogućnosti postupanja jer morate imati izravno zlostavljača imenom i prezimenom u odnosu na određenu osobu koja se pritužuje jer se radi o osobnom odnosu. Potrebno je da nam se javljaju punim imenom i prezimenom, što u posljednje vrijeme vidimo da se anonimizira“, pojasnila je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

„Meni je drago da je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije vrlo aktivno. Jedna od tih aktivnosti vezana je i uz provedbu niza zakona koji rješavaju pitanje odnosa između spolova i ravnopravnosti. Što se uznemiravanja na radnom mjestu tiče, moram naglasiti da ono ima više oblika. Može biti verbalno uznemiravanje, a može biti vezano uz spol, nacionalnost, imovinsko stanje. Također, može biti povreda dostojanstva, izjave koje omalovažavaju zaposlenika i to je nešto o čemu trebamo brinuti da se ne dešava. Aktivnosti poput izlaganja Pravobraniteljice prilika je da se čuje koje sve mogućnosti žrtve takvog ponašanja imaju na raspolaganju. Osim toga, predviđeno je da se  i Ured same Pravobraniteljice, ali i niz drugih organa uključe u rješavanje istoga ukoliko za to postoji potreba“, rekao je župan Damir Bajs.

Post Author: Dubravko Šopar