Susret mladih i kandidata za Europski parlament


ZAGREB, 30. travnja 2019. (Hina) – Pod sloganom “Ispeci, reci, daj svoj glas” održan je utorak susret mladih i kandidata za Europski parlament kako bi se podigla svijest mladih o važnosti članstva u EU-u i izgradnji europskog identiteta te potaknulo mlade na zdravo, kritičko i samostalno razmišljanje, a pitanja su se uglavnom odnosila na obrazovanje i zapošljavanje mladih, razloge nezainteresiranosti za politiku, ekologiju i dr.

Sandra Benčić (platforma Možemo) rekla je kako su usmjereni na svakodnevni život građana i egzistencijalnu sigurnost kroz osiguranje doma za svakoga, jer statistike pokazuju da u Hrvatskoj mladi ostaju najdulje živjeti s roditeljima, budući da si ne mogu priuštiti vlastiti dom.

Hrvatska vodeća u EU-u po prekarnom radu

Zauzela se i za sigurnost i dostojanstvo rada, a protiv daljnje liberalizacije, jer je Hrvatska vodeća u EU-u po prekarnom radu kojem su najviše izloženi upravo mladi. Smatra kako nisu zainteresirani za politiku jer nemaju iskustva, a posao teško dobivaju bez stranačke iskaznice, pa odlaze iz Hrvatske.

Nezavisni kandidat na listi HNS-a Tome Antičić ocijenio je kako je EU previše birokratizirana i nekompetitivna, pa mladi iz nje iseljavaju. Najuspješnije svjetske tvrtke nisu iz EU-a što pokazuje da u njoj nešto ne valja, sustav obrazovanja je neujednačen, nekompetitivan i nefleksibilan, a mobilnost je slaba, kaže Antičić.

Tomislav Sokol (HDZ) založio se za načelo supsidijarnosti po kojem se lokalni problemi rješavaju na lokalnoj razini, dok se prema načelu solidarnosti sredstvima kohezijskih i strukturnih fondova EU-a koriste slabije razvijeni dijelovi EU-a kako bi dostigli razvijenije.

Sokol tvrdi da je Hrvatska dosad iz EU fondova povukla 14 milijardi kuna više no što je uplatila. Mladima treba dati šansu da steknu iskustvo i omogućiti preuzimanje dužnosti, osobito onima koji su se dokazali u struci, smatra Sokol. 

Sonja Čikotić (Most) rekla je kako mladi u Hrvatskoj i EU imaju slične probleme pa bi im trebalo osigurati veće stipendije i omogućiti da posao nađu kroz specifične programe zapošljavanja.

Nezavisni kandidat na listi Starta Bojan Glavašević naglasio je potrebu povezivanja hrvatskih krajeva ultrabrzom željeznicom, čija bi se izgradnja financirala iz EU-ovih fondova, te borbe protiv socijalnog dumpinga stvaranjem socijalnog štita i određivanjem mehanizma utvrđivanja minimalne plaće.

Dosadašnja eurozastupnica i kandidatkinja liste grupe birača Marijana Petir upozorila je kako je iz EU-ovih fondova za ruralni razvoj povučeno svega 31 posto sredstava, a novac koji se dobije ne koristi se na pravi način i ne dolazi u prave ruke.

Protiv nesigurnih oblika zapošljavanja

Saša Poljanec Borić (HSLS) naglasila je važnost ulaska Hrvatske u schengenski sustav, jer se Gorski kotar ne može razvijati sa Schengenom na slovenskoj granici. Upozorila je da se sredstva iz EU-ovih fondova koriste za poticanje nesigurnih oblika zapošljavanja, kao što je SOR, pri čemu je SDP to kreirao, a HDZ nastavio s tom praksom.

Nestranačka kandidatkinja na SDP-ovoj listi Mirela Holy založila se za povećanje mobilnosti studenata i učenika, kvalitetnije obrazovanje, omogućavanje  zapošljavanja i osiguranje adekvatne društvene infrastrukture te legalizaciju marihuane. 

Ivica Puljak (Pametno, Unija Kvarnera) istaknuo je važnost rješavanja problema i izazova rekavši kako kako je to moguće postići znanjem i velikim radom, a sredstva iz fondova EU-a ne bismo trebali koristiti kao socijalnu pomoć nego za razvoj.

Ana Vlahov (nestranačka kandidatkinja na listi Stranka rada i solidarnosti) rekla je kako će se zauzimati za promicanje interesa mladih koji se namjeravaju baviti poduzetništvom i razvojem inovativnih rješenja.

Post Author: Dubravko Šopar