Walt Disney – 2

 WALT DISNEY  

Drugi dio 

Lijep pozdrav svima, opet ja s Vama, vi se možda sjećate mog imena, ali evo za sve one koji me ne znaju ja sam Stefan, i danas ću Vam prezentirati drugi dio članka o Walt Disneyu.  

Zadnji karakter o kojem sam pisao je bila Disney princeza  Trnoružica, u nastavku ću Vam spomenuti još dosta likova i spomenuti dosta zanimljivih informacija.  

Mala sirena: Mala sirena je nastala po originalnoj bajki Heinz Christiana Andersena. Diznijeva verzija je nastala 1989. godine. Priča ide tako što Ariela (Mala sirena) zaželi da postane čovjek. Ona ostvaruje svoj san uz pomoć Ursule, morske vještice, koja joj traži njen glas za uzvrat. Mala sirena pristaje na to i ode na površinu kao čovjek. Ariela se zaljubljuje u zgodnog princa Erika koji se također zaljubljuje u nju. Završetak bajke u originalnoj knjizi nije bajan. Mala sirena se pretvori u morsku pjenu, a princ ženi drugu djevojku. Ali na sreću to nije u diznijevom svijetu tako, u diznijevoj verziji princ Erik i Ariela su živjeli sretno do kraja života. Divna stvar je ta da Disney pravi nastavke male sirene a to su: “Povratak u more“ 2000. i „Arielino djetinjstvo“ 2008. Ove godine izlazi igrani film, „Mala sirena“ koju će igrati Halle Bailey kao Mala sirena i Jonah Hauer kao princ Erik. 

 

Dolazimo do sve interesantnijih likova, sljedeći karakter na popisu je predivna Belle. Belle je također disney princeza iz dobro, i vjerojatno svima poznatog klasika Ljepotica i zvijer (Beauty and the beast-1991.) 

Ljepotica i zvijer je bajka koju su napisali braća Grimm. 

Svi poznajemo tu divnu bajku o začaranom princu koji je bio sebičan, i bezobrazan, koji je začarao sebe i cijeli zamak u kućne predmete i sebe u zvijer, jer se zaista tako ponašao u već spomenutom naslovu. Tu dolazi ljepotica i oslobađa ga zlih čini koje je bacila čarobnica. Tako su živjeli sretno do kraja života. U crtanom filmu se provlače divne pjesme poput: „Belle“, „Be our guest“ u prevedenom „Budi naš gost“ i predivna pjesma koju izvodi poznata Celine Dion i Brian  McKnight po imenu „Beauty and the Beast“ u prevedenom „Ljepotica i zvijer“. Na zimu 1997. godine izlazi nastavak crtanog filma a naziv istog je „Beauty and the Beast and christmas carol“ u prevednom  „Ljepotica i zvijer, Božićna Čarolija“. 2017 disney kompanija izbacuje novi igrani film u kojem glavnu ulogu igra Ema Watson, a ulogu zvijeri igra Dan Stevens. Na tom filmu su također radili daleko poznate pop zvijezde, graciozna Ariana Grande i popularni, šarmantni John Legend, u spomenutoj pjesmi „Beauty and the beast“.  

 

Sada ću se posvetiti orijentalnoj strani priče. Dobrodošli u „Agrabu“. Agraba je zemlja otkud dolaze Aladdin i Yasmine. Yasmine i je jedna od ljepših diznijevih princeza, ovaj crtić nam dolazi iz 1992. Inače, Aladin je jedna od priča iz knjige 1001. i jedna noć. Nedavno sam pogledao igrani film „Aladdin“ u kojem glavnu ulogu igra Menna Mesoud kao glavna uloga, sljedeće uloge su, čuveni duh iz lampe (Genie) Will Smith, i prelijepa princeza Yasmine, koju igra Naomi Scott. Film je izašao 2019. godine, a pjesme koje su u filmu su dosta slične kao i u crtiću. Jedna od meni dražih je „A whole new world“ u prevedenom „Taj novi svijet“.  

Fascinantno je to da disney dosta obraća pažnju na historijske likove. A Pocahontas je jedna od njih. Meni lično je Pocahontas  dosta zanimljiva disney princeza, zbog svih stvarnih motiva koji su se zaista desili, zbog svega što je prošla u životu, a  u stvarnom životu nažalost Pocahontas umire od kuge. Naravno u crtiću to nije tako, opet se zahvaljujemo dizniju što je napravio remek djelo od crtića. Dakle, Pocahontas je bila kćerka indijskog poglavice Powhatana, a ona je logično automatski također neka vrsta princeze. Pocahontas je diznijev klasik koji je izašao 1992. godine. Moja najdraža  pjesma iz tog crtića je takozvana „Colors of the wind“ u prevedenom „Boje vjetra“. Disney fanovi su tražili da se uradi i igrani film o Pocahonzas i o poznatom John Smithu. Svakako vrijedi pogledati ovaj legendarni crtić, jer nam je Walt Disney ponovno dao nastavak crtanog filma Pocahontas. A nastavak istog se zove „Journey to the New World“ ili u prevedenom „Putovanje u novi svijet“. 

Preporučujem svima da pogledaju ovaj inspirirajući crtani, i velike preporuke na knjigu o Pocahontas „Love & hate in Jamestown“. U prevedenom značenju „Ljubav i mržnja u Jamestownu“. 

 

Ulazimo već u 1998. godinu. Te godine je izašao legendarni diznijev klasik zvani „Mulan“. Međutim za Mulan ne možemo reći da je disney princeza. Hua Mulan je bila kineska ratnica, koja je spasila dinastiju i svog oca od rata. U stvarnoj priči Mulan se baca se sa stijene i umire. Na našu sreću disney kompanija nije to baš tako prikazala, prikazali su to da se Mulan borila za oca protiv Huna, također su prikazali to da je ipak osvijetlila obraz svojoj obitelji i postala legenda. Zanimljiva činjenica je ta, da kip Hua Mulan zaista postoji i to u kineskom gradu Xinxiang. Disney nikad ne dovrši priču do kraja, kao što ste već pročitali skoro pa svaki diznijev film ima neki nastavak. 2004. izlazi nastavak crtanog filma Mulan, a disney kompanija ga je nazvala samo „Mulan 2“. Film je postao toliko popularan da su ljudi došli na ideju da naprave igrani film koji izlazi 2020. godine u kojem glavnu ulogu igra Liu Yifei.  

Nadam se  da Vam se svidio i drugi dio članka o Walt Disneyu. U trećem dijelu Vam neću puno govoriti, ali dat ću Vam na znanje da će biti dosta informativno i inspirirjuće. 

Budite mi zdravo, i vidimo se u sljedećem fantastičnom članku. Lijep pozdrav 😊 

 

 Autor teksta: Stefan Jovišić, volonter (BiH)

 

 

Post Author: Matea Ružić