ZOOM Konferencija „MLADI: Sadašnjost i budućnost Republike Hrvatske“

NACIONALNA ONLINE KONFERENCIJA

ZOOM Konferencija „MLADI: Sadašnjost i budućnost Republike Hrvatske“

12.08.2020.


Mladi s udrugom „Impress“, kao organizatorom predvođeni predsjednicom i osnivačicom udruge Tanjom Herceg, s više od 50 organizacija mladih i za mlade (savjeti mladih, udruge mladih i za mlade, klubovi mladih) pozvali su goste na ZOOM konferenciju na temu: „MLADI: Sadašnjost i budućnost Republike Hrvatske“.  Mladi su skupina kojoj se u ovom  vremenu trebaju i mogu izravno obratiti predstavnicima najvažnijih institucija Republike Hrvatske koje izravno utječu na sadašnjost i budućnost mladih. Odaziv i interes mladih za online konferenciju bio je izrazito velik.

Gosti koji su se na Međunarodni dan mladih 12.8. odazvali  razgovarati i odgovarati na pitanja mladih, a vezanih za budućnost mladih u Hrvatskoj, ostanak mladih u Republici Hrvatskoj su:

 • Izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ivan Vidiš
 • Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjima Republike Hrvatske, savjetnica Mihaela Mažuran
 • Agencija za mobilnost i programe Europske Unije, gospođa Katarina Brajdić

Organizator konferencije je Udruga IMPRESS s desetogodišnjem iskustvu direktnog rada s mladima, udruga koja vodi Centar za mlade, Info centar, Volonterski centar, Eurodesk je multiplikator, brojne projekte kako mladih tako i za mlade i međugeneracijske projekte. Udruga ima i šestogodišnje iskustvo u Savjetu za mlade Vlade Republike Hrvatske od čega i u vodećoj poziciji Savjeta kroz koji su jednoglasno usvojene preporuke za studente, savjete mladih, osobe s invaliditetom, COVID-19, preporuke za rad s mladima. Po preporukama Udruga Impress je održala sastanke s ministarstvima, održala je online sučeljavanje kandidata za Hrvatski sabor gdje je naglasila važnost mladih, a sada je inicirala i konferenciju za Dan mladih na koju su se odazvale brojne udruge te omogućila direktnu komunikaciju između mladih i donositelja odluka.

Gosti su u prvom dijelu konferencije poslušali brojne udruge mladih i za mlade koji su se javili za riječ, čuli više o njihovom radu, angažmanu i izazovima koje su istaknuli u svom radu. Nakon toga su se osvrnuli na rečeno.

 

 

 

Sve udruge i savjeti mladih i organizacije mladih imali su prilike dati svoja pitanja te su pitanja bila slijedeća:

 1. Savjet za mlade Vlade RH je kroz svoj mandat dao preporuke na temelju mišljenja mladih koje su jednoglasno usvojene. Što se dalje događalo po tom pitanju odnosno što se planira?
 2. Kako će se pandemija COVIDA 19 odraziti na zapošljavanje mladih u Hrvatskoj?
 3. Hoće li se, prema dosadašnjem iskustvu, otežano zapošljavanje mladih i postroženi uvjeti za odobravanje stambenog kredita, negativno odraziti na hrvatski natalitet?
 4. Koje mjere predlažu nositelji vlasti kako bi mladi uistinu bili ohrabreni ostati u Hrvatskoj i biti nositelji pozitivnih promjena u društvu?
 5. Na koji način biste pristupili prevladavajućem niskom povjerenju mladih u društvene i političke institucije koje uvelike utječe na nestimulativnost društvene klime?
 6. Kako komentirate činjenicu da se preustrojem ministarstava “mladi” ne spominju u nazivu nijednog od njih? U naziv ministarstva uvedeni smo tek 2011.godine
 7. Smatrate li da su mladi dovoljno zastupljeni u svim tijelima donošenja odluka (npr. Saboru, predstavničkim tijelima lokalnih jedinica i slično) i kako planirate raditi na tome da se taj postotak poveća? Primjera radi, stupanjem na dužnost zastupnika u Skupštini Grada Zagreba 2017. samo su dvojica zastupnika od njih 51 bili mlađi od 30 godina, a ukupno se do sada u ovom sazivu tog tijela pojavilo 5 mladih osoba.
 8. Koliko će izazovi korone i obnove Grada Zagreba utjecati na obećane beneficije za mlade? Puno se pričalo o povećanju plaća za mlade zbog olakšica, kao i mjerama za pripravnike koje su funkcionirale do pandemije, a mnogim mladima su osiguravale radno mjesto. Kako će Vlada nastaviti dalje s time?
 9. Kada će biti objavljen poziv za izbor članova radne skupine za Dijalog EU s mladima? ( Pojašnjenje: Mandat radne skupine za Dijalog EU s mladima traje paralelno s mandatima trija, taj mandat je završio 30.06.2020. i do sada nema informacija o objavi novog poziva.)
 10. Na koji način se ERASMUS+ programi sada prilagođavaju novonastaloj situaciji oko COVID-19 pandemije?“ AMPEU
 11. Što Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina planira u narednom razdoblju te kako u procese odluka uključuje mlade?

 

Upravo su ovo pitanja koja su mladi istaknuli kao bitna, a utemeljena su na pitanjima koja su postavili predstavnici udruga, savjeta mladih, a donositelji odluka su kroz odgovore pokazali spremnost na nošenje s izazovima s kojima se suočavaju mladi.

 

Konferencija se održala putem platforme Zoom. Uz goste je sudjelovalo i 50-ak predstavnika udruga mladih i za mlade, savjeta mladih koji su i sami predlagali pitanja. Sučeljavanje se uživo prenosilo i preko Facebook stranice udruge „Impress“.

Osvrti od strane predstavnika različitih:

Izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Ivan Vidiš

„Hvala na pozivu za sudjelovanje na konferenciji. Kao prvo čestitam nam naš dan, danas sam dosta govorio, imao sam dosta pitanja, hvala Vam na tome. Predano radimo na onome što je našim generacijama ključno to je prije svega obrazovanje, zapošljavanje, stjecanje prve nekretnine to je taj neki trijumvirat. Ja sam jako neformalna osoba, s mladima se bavim stvarno stalno 0/24 ako imate kakvih pitanja, nekih komentara ili kritika možete me naći na Facebooku, Whatsappu ili Instagramu što god vam je lakše, mene zanima vaše mišljenje tako da stvarno smo dostupni, probajte testirajte i vidjet ćete da sve pratim tako da hvala vam na sudjelovanju bilo je teško pokriti sve teme ali ako je ostalo što u zraku samo se javite i tu sam za vas. Hvala vam puno i želim vam ugodan dan!“

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjima Republike Hrvatske, savjetnica Mihaela Mažuran

 „Zahvaljujem se na pozivu i nadam se da ćemo našu suradnju i dalje nastaviti, sve vas pozivam da posjetite našu web stranicu kako bi vidjeli detaljnije projekte koje provodimo i s projektima koje dodjeljujemo udrugama kako bi mogli imati detaljniji uvid i kako bi se mogli detaljnije informirati o tome i kako bi mogli i vama doprinijeti. Otvoreni smo za sva pitanja i sugestije slobodno imate kontakt, javite se i otvoreni smo za dvosmjernu komunikaciju. Još jednom čestitam svima i hvala vam na suradnji“

 

Agencija za mobilnost i programe Europske Unije, gospođa Katarina Brajdić

„ Ja bih vam za kraj svima rekla informirajte se, povežite, angažirajte, odvažite se iskoristite prilike za sebe, stvorite prilike za svoju zajednicu i javite nam se!“

 

Snimku sučeljavanja te odgovore kandidata na postavljena pitanja možete pogledati na slijedećem linku:

https://www.facebook.com/watch/?v=299796734641261

U ime organizatora Udruge IMPRESS predsjednica i moderatorica konferencije Tanja Herceg izjavljuje: Svaki dijalog koji se odvija između mladih i donositelja odluka je važan. Bitno je direktno raditi s mladima i istovremeno konstantno jačati svijest na svim razinama o važnosti bavljenja temama značajnim za mlade jer mladi mogu iznimno doprinijeti svim razinama. Svako ulaganje u mlade, svaka mjera koja je pozitivna i odnosi se na mlade, svaka odluka koja može pozitivno doprinijeti mladima direktno utječe na šire društvo: majku i očeve mladih ljudi, bake, djedove, braću i sestre mladih i zato je važno govoriti o temama značajnim za mlade, poticati dijalog jer posredno se sve odražava na širi društveni kontekst. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u konferenciji jer upravo konferencije kroz koje mladi i oni koji se bave mladima mogu neposredno komunicirati prema donositeljima odluka, doprinose praćenju provedbe aktivnosti i mjera za mlade na svim razinama.

Post Author: Ronaldo Rovazdi